27.1.06

Trochu jiný švédský model

Jak se projevuje rozklad evropského sociálního státu? Tím, že stát již není schopen plnit základní funkci: zajistit bezpečnost. Statistiky kriminality podávají nelichotivý obraz vývoje. Platí to i pro Švédsko – někdejší výkladní skříň úspěchů socialismu.

Olle Wästberg, bývalý generální konzul v New Yorku, před časem srovnal v deníku Dagens Nyheter statistiky zločinnosti v New York City (8,1 miliónu obyvatel) a ve Švédsku (8,9 miliónu obyvatel). Ačkoli počty obyvatel jsou podobné, statistiky závažné kriminality se podstatně liší. New York zaznamenal v roce 2003 celkem 1875 znásilnění, Švédsko 2565. Přepadení: New York necelých 19 tisíc, Švédsko přes 65 tisíc. Loupeže: 29 tisíc v New Yorku, ale téměř 123 tisíc ve Švédsku. Jen statistika vražd vychází lépe pro Švédsko (189 ve srovnání s 598 vraždami v New Yorku). Rozdíl lze připsat rozšíření střelných zbraní a vyřizování účtů mezi drogovými dealery.

„Návrat do Stockholmu po pětiletém působení v New Yorku znamenal rozdíl. V New Yorku jsem se zkrátka cítil úplně bezpečně,“ napsal Olle Wästberg. Uvádí dále statistiky poklesu newyorské zločinnosti od roku 1990: výskyt znásilnění poklesl o 41 procent, přepadení o 73 procent, vloupání o 74 procent, velkých loupeží ubylo 47 procent, krádeží aut ubylo dokonce 82 procent.
Švédská Rada pro prevenci zločinu (Brottsförebyggande rådet) uvádí opačný trend. Počet vražd v období 1990-2004 vzrostl o 73 procent, znásilnění o 87 procent, přepadení o 65 procent. Drogová kriminalita vzrostla o 70 procent. Naopak poklesl výskyt podvodů a hospodářské kriminality (o 45 procent) a vloupání (o 23 procent). Za tímto vývojem stojí především rozvoj bezhotovostního platebního styku.

Proč Švédsko trpí explozí násilné kriminality? New York City má celkem 35 tisíc policistů, kteří jsou vidět na každém rohu. Švédsko má jen 16 tisíc policistů a v některých čtvrtích je lze vidět jen zřídka. Míra objasněnosti je nízká a navíc dlouhodobě klesá. Pokud se pachatele podaří dopadnout, dostane nízký trest. Švédsko se chlubí nízkým počtem vězňů, ale to je z nouze ctnost.

Stát sice vybírá na daních přes polovinu hrubého domácího produktu, ale na policii, soudy a vězení se prostředků nedostává. Proč? Sociální stát má drahý provoz. Vládnoucí strana musí platit své voliče. Profesor Assar Lindbeck (člen komise pro udělování Nobelovy pamětní ceny za ekonomii) udává, že na každého Švéda pracujícího v soukromém sektoru připadá 1,6 osob žijících ze státu. Vládnoucí sociální demokracie si vytvořila početnou kastu věrných voličů, kteří žijí na účet státu a smetou jakýkoli pokus o změnu hospodářské politiky.

Jenomže během posledních zhruba patnácti let bují „sociální“ výdaje tak mohutně, že státu se nedostává peněz na zabezpečování svých základních funkcí. Zatím je kriminalita soustředěna do relativně izolovaných čtvrtí na způsob pařížských předměstí. Jenomže trend násilné kriminality je neúprosný: rozsah rizikových oblastí roste, počet obětí rovněž.

V listopadu 2005 proběhla tiskem zpráva, že skupina švédských dívek vytvořila novodobý „pás cudnosti“ na ochranu proti znásilnění. Šlo o výsledek středoškolského projektu praktické výchovy. „K otevření je zapotřebí obou rukou, takže násilník vás nemůže současně držet a odepnout pás,“ vysvětluje devatenáctiletá Nadja Björk. Hned po uvedení se pásu prodalo několik stovek kusů a autorky nápadu hodlají rozjet sériovou výrobu „Nedělám to pro peníze. Myslím, že znásilnění je hrozná věc a chci se podílet na jeho omezování," dodává Nadja Björk.

Zůstává otevřenou otázkou, zda se tento švédský model bude dovážet anebo zda jeho autorky dostanou od české vlády investiční pobídky.

psáno pro MF Dnes

Zdroje:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=300479&previousRenderType=2
http://www.bra.se/
http://technet.idnes.cz/bezpecnost.asp?r=bezpecnost&c=A051214_153028_bezpecnost_vse

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

škoda, že tu nemáte i čísla z čr ...

Anonymní řekl(a)...

prostudujete si tuto zprávu?

Here is another example of how we scare ourselves to death: Most people think that violent crime is on the increase in Sweden, and the number of reported cases confirms this. But might this just show that we tolerate violence less and report it more often?

Yesterday, SVT/Rapport presented the criminologist Felipe Estrada who has checked this by looking at hospital journals and comparing them to polls which ask about our experience of violence. The result shows that violent crime has not increased nor has it become more brutal. It has been fairly constant the last 30 years, and has decreased since the late 1970s, despite a much bigger population.

But it´s not difficult to see why politicians and journalists have an interest in exaggerating the extent of crime, to get us to buy a particular paper or policy.

Anonymní řekl(a)...

No jooooooo, policajny stat by mal byt samozrejme bezpecnejsi. Pocet policajtov v NY zavazi. Takisto pattisic kamier. Danova miera obcanov NY je vdaka 8.75% mestskej dane, statnej dane statu NY, federalnej dane, obchodnej dane a dane z nehnutelnosti na urovni Svedska.

fanat řekl(a)...

Nelze srovnávat Švédsko s New Yorkem, ale velkoměsto s velkoměstem, protože koncentrace obyvatel má zcela zásadní vliv na kriminalitu. Obvykle se uvádí např.počet vražd na 100 000 obyv.