3.1.06

Ministr Rath a zdravotní turistika

Ministr zdravotnictví Rath nedávno prohlásil, že nedostatek zubařů by řešil „dovozem“ dentistů z Polska. Zajímavá myšlenka, ale ne úplně originální. Něco podobného se totiž již v některých evropských zemích děje.

„Polští zubaři berou Švédsko útokem,“ hlásí Radio Polonia ve svém vysílání pro zahraničí. „První dentální klinika zaměstnávající specialisty z Polska byla otevřena ve Stockholmu 15. listopadu za velkého zájmu pacientů a za smíšených reakcí švédských zubařů znepokojených přítomností levné konkurence,“ uvádí reportérka Krystyna Kolosowska. „Když jsem otevřela dveře kliniky na Drotningsgatan, okamžitě jsem viděla, že jsem na správném místě, soudě podle počtu potenciálních pacientů. Řekli mi, že mají plné všechny termíny na tři týdny dopředu.“

Klinika City Dental zaměstnává zatím deset polských zubařů, kteří si vydělají třicet tisíc švédských korun měsíčně. Klinika plánuje, že tým zubních lékařů se bude střídat po šesti měsících, aby se zaměstnanci vyhnuli nutnosti platit extrémně vysoké švédské daně a sociální odvody. Ceny jsou zhruba poloviční ve srovnání s domácí konkurencí. Švédské zdravotní pojištění kryje jen 30 % nákladů, což nutí mnoho Švédů, hlavně důchodce, k cestám do Polska nebo do Lotyšska. (Co z toho vyplývá? Trh je sociálnější než stát.) Je proto logické, že Poláci přenášejí své služby přímo k pacientům. Počet polských lékařů ve Švédsku již jde do stovek, o zdravotních sestrách nemluvě.

Švédský státem spravovaný systém zdravotní péče je drahý a přitom ne vždy kvalitní. „Čekací doba na operaci nebo léčení může trvat od dvou do osmdesáti týdnů,“ uvádí Leif Erre, ředitel společnosti RelaxU. Tato společnost organizuje cesty pacientů do Thajska, kde je čeká léčba v nemocnici speciálně otevřené pro švédskou klientelu. Švédové se tak mohou vyhnout dlouhým čekacím dobám ve švédských nemocnicích. To není vše. Stockholmská radnice plánuje otevřít centrum pro léčbu drogové závislosti v Lotyšsku. Důvod: nižší ceny.

Pravidlo, že státní zdravotní péče znamená vysoké náklady, dlouhé čekací doby a mnohdy horší kvalitu, platí všude. I ve Velké Británii. Není žádnou novinkou, že zámožnější Britové dávají přednost léčbě na soukromých klinikách ve Švýcarsku, Francii nebo ve Spojených státech. Také mnoho britských lékařů volí kariéru za Atlantikem, pročež se britská Národní zdravotní služba (NHS) potýká s nedostatkem specialistů. Přijímá proto lékaře z Polska, Indie, Pákistánu a dalších „levných“ zemí.

V poslední době se ze zdravotní turistiky stává masová záležitost. Existují „zubní trajekty“ (tooth ferries), které vozí pacienty do Francie za kvalitnější zubařskou péčí. Zubařů v NHS je totiž nedostatek. Za náročnější léčbou jezdí Britové do Indie. Dlouhá cesta je mnohdy méně strastiplným řešením než dlouhé měsíce čekat na milost v podobě léčby ve státní nemocnici.

Nyní je na řadě úvaha, jestli jsou Češi dostatečně bohatí, aby si mohli dovolit cestovat za léčením do Thajska, Indie, Francie nebo třeba jen do Polska. Pokud ano, pak budiž, provozujme drahý a špatný systém státního zdravotnictví.

psáno pro Reflex

Žádné komentáře: